INTERNET TV TELEFONOVANIE
 
FIRMY
 
Ďalšie informácie
Môj RadioLAN WebMail

Polárna žiara môže spôsobiť problémy telekomunikačným sieťam

    Mali ste šťastie a sledovali ste polárnu žiaru? Toto jedinečné nebeské divadlo potešilo nejedného romantika, či fotografa. Telekomunikačný operátor RadioLAN, spol. s r.o., ktorý je podľa štatistík Regulačného úradu najväčší poskytovateľ internetu prostredníctvom fixnej rádiovej siete upozorňuje, že polárna žiara za určitých podmienok môže spôsobiť problémy telekomunikačným operátorom, resp. ich rádiovým sieťam. Telekomunikačným operátorom síce tento jav môže spôsobiť problémy, ale rádioamatérov môže naopak potešiť. Vďaka odrazom od polárnej žiary môžu nadviazať zaujímavé rádioamatérske spojenia na VKV.


    Polárna žiara (po latinsky Aurora) je svetelný úkaz, ktorý vzniká pôsobením elektricky nabitých častíc slnečného vetra pri vstupe do zemskej atmosféry. „Zjednodušene sa dá povedať, že okrem svetelného úkazu vznikajú odrazy elektromagnetických vĺn od ionizovanej vrstvy v pásmach
veľmi krátkych vĺn (VKV), čo môže spôsobiť problémy telekomunikačným operátorom v podobe rušenia ich rádiových sietí,“ vysvetľuje Filip Križko, konateľ spoločnosti RadioLAN. Odrazené signály sú charakteristické tým, že syčia a bručia. Tento jav je postrachom pre telekomunikačné spoločnosti najmä zo severu Európy, ale naopak teší rádioamatérov, medzi ktorých patrí aj konateľ spoločnosti RadioLAN. „V posledných dňoch európski rádioamatéri vďaka polárnej žiare nadväzovali v pásmach VKV spojenia na vzdialenosti okolo 1000 - 1500 km, čo za normálnych podmienok nie je na týchto pásmach bežné,“ dopĺňa Filip Križko. Obavy vyvoláva aj geomagnetická búrka, ktorá súvisí so vznikom polárnej žiary a za istých podmienok môže poškodiť telekomunikačné siete. „Dobrou správou je, že k poškodeniu našej pevnej rádiovej siete, ktorá je najväčšia na Slovensku, neprišlo a nezaznamenali sme rušenie, ktoré by nepriaznivo ovplyvnilo kvalitu poskytovaných telekomunikačných služieb“, uzavrel Križko.


    V závere minulého týždňa došlo na Slnku k veľkej slnečnej erupcii. Slnko vyvrhlo oblak koronálnej plazmy, ktorý zamieril k Zemi a na severe kontinentu sa objavila polárna žiara. Výskyt polárnej žiary je závisí od sily slnečného vetra, ktorý je závislý od aktivity slnka. Najčastejší výskyt je
v blízkosti magnetických pólov Zeme, ale z času na čas je viditeľná aj na Slovensku. V stredovekej Európe bola považovaná za dych hrdinských bojovníkov, ale v mnohých krajinách ju považovali za predzvesť moru,vojny alebo smrti.


Ing. Filip Križko – konateľ
0911 748 830
krizko@radiolan.sk